Wednesday, 13 July 2016
Syllabus - FA -2
|
English
Prose The Great Mouse Plot,Turning Your
Sorrows into Joy
Poem –Leisure,Daffodils
SR - A Mid Summer Night’s Dream
Grammar –Nouns, One and Many Gender,
Countable and Uncountable Nouns,Pronouns
Composition-Comprehension,Facts and
Opinions,Message Writing/Message from a Telephonic Conversation,Letter
Writing/Writing Invitations/ Informal Letter
Maths Numbers, Addition
and Subtraction,multiplication
Hindi
पाठ -र्इदगाह,जवान, किसान और आज का विज्ञान कविता - मेरी अभिलाषा
व्याकरण- भाषा और व्याकरण,संज्ञा,लिंग ,वचन,अनेक शब्दों के लिए एक शब्द
जानकारी- गिनती 1 से 25 तक
(शब्दों तथा अकों में)
रचना- अनुच्छेद–लेखन,कहानी-लेखन
लहर
कहानी संग्रह -सिद्घार्थ की दयाभावना,नीयत का कमाल
Social Science -
Earth’s Atmosphere, Rocks, Minerals and Soil , Human Skeletal System Human Nervous System, Space Expedition
Computers - Inside the CPU,
|
Organizing data using OpenOffice4 Writer
Saturday, 30 April 2016
Wednesday, 24 February 2016
Waste Management
Waste Management
Waste
is primarily classified into three categories-
® Harmful waste
® Organic waste
® Recyclable waste
Harmful
waste: Waste that
is chemically intense and can cause serious damage to health and environment is
called as harmful waste.
Organic waste: The plant and animal remains or waste
that can be easily degraded by
microorganisms or bacteria is called as organic waste.
Recyclable
waste: Any waste
object, thing, product that can be recycled into new comes under this category
of waste.
There
are three important methods of waste disposal:
® Burning the waste
® Landfilling
® Composting
Burning
Of Waste: Mostly
medical waste is treated by this method as the waste from hospitals can pose
serious danger to the environment and people staying in the vicinity, where it
is supposed to be dumped.
--
Therefore, it is best to burn this waste at a very high temperature that
ensures that there are no possible bacteria or viruses that can be contracted
to anyone.
-- However this method leads to air pollution
as it releases loads of smoke containing oxides of carbon, nitrogen and sulphur
along with lot of fly ash.
Landfilling: Most of the waste collected by the municipal
corporations is dumped by this method. This method involves lining the surface
and then dumping waste covered with a layer of soil.
Composting: Best
way of managing organic waste and the best way of all the other waste
management practices. However it is limited to treatment of organic waste management.
Our Social Reformers
Our Social Reformers
--Like
there are Freedom fighters who have fought in the history to free India from
the British; however the Indian society was also trapped in the evil practices.
There were Social reformers who worked hard to uproot such evil customs and
traditions.
--Meaning of the terms social reformers-
these were people who worked for eradicating the evil practices from the
society and brought up a new change in the society that helped us to move
towards a better future and thus better life.
® Raja Ram Mohan Roy- banned the sati system
® Savitribai Phule- educated the women
® Ishwar Chandra Vidyasagar- worked for
upliftment of status of women in India.
Savitribai Phule
-First
woman prime minister of India- Indira Gandhi
-First
Indian to become Miss World- Rita Faria
-First
woman president of India- Pratibha Patil
-First
woman Governor of a State in free India- Mrs. Sarojini Naidu(1925)
-First
woman to climb Mount Everest- Bachhendri Pal
-First
woman chief justice of a High Court- Mrs. Leela Seth
-First
woman pilot in Indian Air Force- Harita Kaur Dayal
-------------------------------------------------------------------------------------------------
The
weapon of education and will power has driven these woman to reach these
heights and the lady who sacrificed her life for educating the girl child in
the Indian Society is Savitribai Phule.
Education
is the only key for empowerment- Savitribai Phule, realised the importance of
educating the women of the society. She
then vowed to serve for the educating the girl child of the society and worked accordingly inspite of all the odds and
protests she had to face from the dominant members of the society. She is known to be the FIRST LADY TEACHER.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Ishwar Chandra Vidyasagar
Q1)
Why was Ishwar Chandra bestowed with the title of Vidyasagar?
Ans)
He was hard worker and studied many subjects.
Q2)
Why was he known as Dayasagar?
Ans)
He worked for the poor and needy people of the society at his own expense.
Q3)
What did he strongly protest to?
Ans)
He strongly protested against polygamy,child marriage.
------------------------------------------------------------------------------------------------
A
lot of struggle and sacrifice we are enjoying the liberal life style today. We should never forget the
sacrifice of these people and should not misuse any freedom or right that is given to us by the
government or the family or from any one for that matter. A humble person
always comes out to be a wise man.
Friday, 12 February 2016
Simple Machines
Simple
Machines
The word ‘machine’ is
derived from Greek word- ‘mechane’ which means ‘an ingenious device or
invention’
·A mechanical engineer
develops machines.
- The machines make our task
easy and life simpler.
-A machine is anything that reduces
human effort.
-Anything that simplifies work, or
saves time is a machine.
There are
two types of machines: Simple and Complex machines.
------------------------------------------------------------------------------------
Q1) How different
are the roads constructed along a hill than the ones we have on plane areas?
Ans) We have
flat, straight roads on a plane surface, whereas the roadways along a hill are
constructed in a circular way and are at an angle so that you move upwards or
downwards.
Q2) Why do you think the roads are inclined and go
round and round, why are they not built
straight up the mountain?
Ans) Such roads
are seen in case high mountains. If a straight road is constructed to reach to
the highest peak of the mountain, the plane would be too steep and thus would
not be easy for either walking or driving in a vehicle.
Q3) Why do you think their ramps constructed in
public places?
Ans) For the
disabled people to walk easily or move
with the help of a wheel chair or a similar aid.
Q4) Give few
examples of pulley that you see usually around?
Ans) Used to draw
water from a well, flag poles, etc.
Q5) Does pulley works only in one direction?
Ans) No, it may
work on both the sides depending on the way it is fixed or it assembled to
work.
Q6) Why can we
not use the screw cap instead of the nail/screw?
Ans) The cap has
the grooves from inside, which will not be of any help to hold the big photo frame
on the wall for a long time.
Meaning of the term
lever:
-An object or a joint
that helps to lift and object is called as lever.
Subscribe to:
Posts (Atom)